Portréképeiden néha földöntúli vörös fény ragyog fotóalanyod szeméből ? Főleg a kis, beépített vakuval rendelkező kompakt gépek tulajdonosai "szenvednek" e jelenségtől. A probléma elhárítására számtalan célszoftver áll rendelkezésre, sőt sokszor a gyártó mellékel a fényképezőgép mellé ilyen programot. Némelyik egészen hatásos, némelyik nem. A sikertelenség oka általában az, hogy a program automatikusan maga próbálja eldönteni, hogy milyen módon tünteti el a zavaró vörös szem hatást. A jelenség általában eltűnik, de végeredmény még így is természetellenesnek hat.A photoshop cs2-ben már van automata vörösszem hatás eltávolító eszköz,de egy kis kreativitással jobb eredményt erhetünk el egy automata szoftverlnél.A lehetséges módszerek száma rengeteg,ezekből mutatok be most általam is használtak közűl eggyet.
 
1.) Töltsd be a fotót ( Ctrl+O )
2.) Nagyítás ( Ctrl+ vagy zoom eszköz Z)
A munka megkezdése előtt célszerű közelebbi nézetet használnod, hogy a módosítás területe (ezúttal a szem) minél pontosabban hozzáférhető legyen. Nagyítsd a nézetet 200-400%-ra
3.) Kijelölés
A kijelölésre is több lehetőség van,én itt a lasszót ( L ) használtam. Rajzold körbe a piros területet,ha jól dolgoztál megkapod a menetelő kis hangyákat( mármint a kijelölést ).Jobb klikk a kijelölés közepébe és keresd meg a Lágy perem opciót. Itt az értéket állítsd 1 pixelre. Ezzel a kijelölés szegélyét állíthatod, ezáltal szebben belemosódik a háttérbe.
 
4.) Színtelenítés
A kijelölt területből ki kell vonni a szineket.Ezt a Kép<Korrekciók<Szinezet/telítettség (Ctrl+U ) opciónál érhetjük el.A telítettséget állítsd -100-ra.
 
5.) Kiöntés
Hozz létre egy új réteget ( Shift+Ctrl+N ).Majd a festékes vödör eszközzel ( G ) öntsük ki a kijelölt területet feketével.Ezt követőleg a réteg palettán a keverési módot állítsd átfedésre ezáltal a világosabb pixelek láthatóvá válnak. Az áttetszhetőség értéket egyéni izlés szerint lehet állítani .Ebbe az esetbe 85 % -nál kaptam a legjobb eredményt. Befejezésűl eggyesítsük a rétegeket ( Ctrl+E ) billentyű kombinációval.
Máris kész!Az eredmény magáért beszél,így már eltehetjük a képünket a családi albumba.